20 Mart 2018 Salı
468x90 reklamlar alanı kodu
Zuhal Demir (N-VA) geeft Turkse nationaliteit op: “De kloof is te groot geworden”
Zuhal Demir (N-VA) geeft Turkse nationaliteit op: “De kloof is te groot geworden”

Zuhal Demir,Kürt kökenli Türk vatandaşı olmanın günahını çektiğini söyleyerek, büyük bir boşluk içinde yaşadığını söyleyerek yeni bir tartışma yarattı.. Türk vatandaşlığından vazgeçtiğini resmen dile getiren N.VA( Flaman Milliyetçi Cephe Partisi milletvekili ve bakanı Zuhal Demir’in bu açıklamaları çok konuşulacağı benzer..

Staatssecretaris voor Gelijkheid van Kansen Zuhal Demir (N-VA) doet afstand van haar Turkse nationaliteit. Ze heeft daarvoor een brief gestuurd naar het Turkse consulaat, dat over haar vraag moet beslissen. Dat zegt ze in een interview dat morgen in De Morgen verschijnt.
Demir zegt aan De Morgen dat ze geen paspoort nodig heeft om zich bewust te zijn van haar roots. “Ik herken mij niet meer in het land waarin mijn ouders zijn opgegroeid. De kloof is te groot geworden. De groeiende invloed van de islam, de positie van de vrouw, de democratie en de minderheden: het gaat allemaal de verkeerde kant op.”

Demir is van Turks-Koerdische origine en heeft vandaag nog zowel de Belgische als de Turkse nationaliteit, die ze automatisch toegekend heeft gekregen bij haar geboorte. Toch is ze geen voorstander van die dubbele nationaliteit.

Het is overigens niet zeker of Turkije op Demirs vraag zal ingaan. Het is de Turkse minister van Justitie die zijn goedkeuring moet geven. Volgens de procedure voldoet ze aan alle voorwaarden om de schrapping te vragen. Ze wordt niet gezocht voor criminele feiten, heeft geen schulden uitstaan bij de Turkse overheid en is ouder dan 18.
Maar Demir zegt dat het haar niet zou verbazen mochten de Turkse autoriteiten uiteindelijk weigeren haar Turkse nationaliteit af te nemen. “Maar dan heb ik tenminste duidelijk gemaakt dat de liefde over is.”

De Luikse prof nationaliteitsrecht Patrick Wautelet merkt op dat de Turkse procedure een “blackbox” is. “Er bestaat wel een procedure, maar je weet nooit wat het resultaat zal zijn. Je bent overgeleverd aan een politieke beslissing.”
‘We zijn uit elkaar gegroeid, Turkije en ik. En we zijn dat blijven doen. Ik ben een Vlaamse vrouw geworden met trotse, Koerdische roots. Alles wat Turkije niet wou’

Zuhal Demir
HLN.BE

Bu haber 231 defa okundu